Mindfulness voor jezelf en om met kinderen in te zetten

We leven in een ‘snelle’ wereld, zowel in ons werk als thuis. Soms lopen we onszelf bijna of helemaal voorbij. Met mindfulness sta je even stil, ook als je denkt dat er geen tijd voor is. Want misschien is het wel andersom: hoe drukker je bent (of hoe meer druk je voelt), des te belangrijker het is om even de tijd te nemen. Zo zorg je goed voor jezelf en dat maakt dat er ook meer ruimte is voor anderen en de wereld om je heen.

In deze training maken we een tweeslag: hoe beoefen je zelf mindfulness en hoe kun je dit met kinderen inzetten. Praktijkoefeningen en theorie zijn steeds met elkaar verweven.

Opbrengsten

In het Engels wordt mindfulness ook wel ‘Awareness’ genoemd: bewustzijn. Mindfulness is een proces van volledig en bewust aanwezig zijn in het huidige moment, met een houding van openheid,  vriendelijkheid, nieuwsgierigheid en acceptatie.

Je leert om je minder te laten meeslepen door je gevoelens, emoties en (pieker)gedachten, ontdekt wat jouw automatische reacties zijn en herkent stress eerder. Zo kun je vanuit meer innerlijke kalmte, inzicht en wijsheid leven. 

Daarnaast leer je hoe je dat met kinderen kunt toepassen, in een groep of individueel.

Wie deze mindfulnesstraining afgerond heeft, kan zich vervolgens specialiseren tot mindfulness kindertrainer. Aankondiging van deze opleiding volgt op deze site en in de sociale media.

Planning

De trainingen starten in het voorjaar. Tijden: van 19.00 tot 21.15 uur.

 • Data worden binnenkort bekend gemaakt. 

Locatie

De trainingen zijn in de trainingsruimte in Orvelte, Flintenweg 5.

Inhoud

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • mindfulnessoefeningen voor jezelf
 • mindfulnessoefeningen om met kinderen te doen
 • achtergrondinformatie over mindfulness
 • mindful blijven
  • in werk
  • in je manier van communiceren
  • in je dagelijks leven

Trainer

Vanuit haar bedrijf ‘Speel je Wijs’ wordt deze training verzorgd door Irma Smegen, auteur van Spelen in Stilte: Mindfulness in de klas.

Yoga en meditatie beoefent Irma vanaf haar achttiende, sinds twaalf jaar is mindfulness daaraan toegevoegd. Irma is gecertificeerd Mindfulnesstrainer,  Compassietrainer en Acceptance and Commitment Trainer (ACT). 

Irma heeft als leerkracht basisonderwijs en leidster kinderopvang mindfulness altijd ingezet met kinderen van alle leeftijden. 

Meer informatie is te vinden op de website Speel je wijs en www.irmasmegen.com en linked-in

Investering & opgave

De kosten zijn €398,- Dit is inclusief materialen, een map met uitgewerkte oefeningen en achtergrondinformatie, geluidsfragmenten, koffie en thee en een bewijs van deelname.

Naast de trainingsavonden is het belangrijk om ook thuis te oefenen. Dat zal ongeveer een half uur tot 40 minuten per dag kosten, daarnaast krijg je informatie om te lezen en kun je oefeningen doen met kinderen. Afhankelijk van de leeftijd en spanningsboog, 5 tot 10 minuten.

Mogelijkheden voor vergoedingen:

Een aantal verzekeringen vergoedt Mindfulnesstrainingen. Je kunt bij je verzekeringsmaatschappij navragen of je hiervoor in aanmerking komt.

Voor leerkrachten is er in de CAO onderwijs voor elke voltijdbaan 500 euro budget beschikbaar voor nascholing. Maak daar gebruik van. Je kunt ook de uren voor individuele scholing gebruiken. Iedere leerkracht heeft recht op 2 uur individuele scholing per week. Deze uren kun je opsparen voor een opleiding zoals deze. Daarnaast heb je recht op vervanging.

Je kunt je opgeven via deze link.

Illustratie: Jolanda Kranenburg

Alternatief

Geef je de voorkeur aan een dagtraining? Doe dan mee met ‘Spelen in Stilte‘.